- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 101 wyświetleń
Składniki:
- 3/4 szklanki makaronu orzo (wygląda jak ryż)
- 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
- 1 drobno posiekana szalotka
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 400 g fileta z łososia
- kilka garści świeżego szpinaku
- ok. 200 g pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki pistacji
- kilka listków świeżej bazylii
- 2-3 łyżki fety
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą (żeby się nie sklejał).
- Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekaną szalotką, octem winnym, oliwą, solą i pieprzem. Odstaw na bok.
- Szpinak umyj i odwiruj.
- Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki.
- Listki bazylii cieniutko pokrój.
- W dużej misce wymieszaj makaron ze szpinakiem, bazylią i pomidorkami. Polej wcześniej przygotowanym sosem i ponownie wymieszaj.
- Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej.
- Sałatkę makaronową rozłóż na talerze.
- Na wierzch połóż ugrillowanego łososia.
- Posyp pistacjami i pokruszoną fetą.
Wskazówki:
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Mniam